مدرس علوم اقتصاد در دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد گفت: ایران در بلندمدت مشروط بر سرمایهگذاریهای مختلف اقتصادی، زیرساختی، گسترش روابط دیپلماتیک با دنیا، میتواند صادرکننده گاز به اروپا و کشورهای همسایه باشد.
بهمن قدمی دمابی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به حمله روسیه به اوکراین، اظهار کرد: دنیا به سمتی پیش میرود که روسیه را تحریم کند، کشوری که بزرگترین تامینکننده گاز در اروپاست، در صورتی که تحریم شود صادرات گازی آن با مشکل مواجه خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که آیا ایران میتواند با توجه به ظرفیت بالایی که دارد بازار اروپا را در دست گیرد و به نوعی جانشین روسیه شود، افزود: باتوجه به آمارها ایران دومین دارنده گاز بعد از روسیه و سومین تولیدکننده بعد از روسیه و آمریکاست، از طرفی سهم ایران در بازارهای جهانی در خوشبینانهترین حالت حدود یک درصد است.
وی ادامه داد: میزان تولید روزانه گاز در ایران ۸۰۰ تا ۸۱۰ میلیون مترمکعب بوده که ۷۵۰ میلیون مترمکعب آن در محدوده مرزهای جغرافیایی مصرف میشود و حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون مترمکعب آن را میتوان صادر کرد که البته اکنون نیز صادر میشود.
قدمی گفت: میزان تولید سالانه گاز در روسیه ۷۵۰ میلیارد مترمکعب است، گرچه بسیاری از مناطق این کشور، سردسیر است اما از ۸۰ درصد صادرات گاز، حجم بالای آن به اروپا صادر میشود، حال اگر قرار است ایران جایگزین روسیه شود باید مصرف داخلی را کنترل کند و تولید گاز ارتقا یابد که این امر نیازمند سرمایهگذاری است.
مدرس علوم اقتصاد در دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد بیان کرد: در حال حاضر دنیا به سمت زیرساختهای LNG به منظور گسترش تولید گاز پیش میرود، البته ایران در بازهای از زمان به این سمت گرایش پیدا کرد، مثلا پروژه نابوکو یا خط انتقال گاز پروژه اسلامی که تا کشور عراق پیش رفت و مشارکتی از سوی آن کشور انجام نشد یا خط لوله انتقال گاز پارس که قرار بود تمرکز بر این موضوع انجام شود اما به دلیل کارشکنیهای موجود در تحریمها امکان استفاده از آن منافع و جایگاهها وجود نداشت.
وی با بیان اینکه دنیا به دلیل مباحث زیستمحیطی به سمت سرمایهگذاری بر موضوع LNG پیش میرود، تصریح کرد: در صورتیکه ایران بتواند بر موضوع LNG سرمایهگذاری کند، از این طریق تولیدات و صادرات گاز نیز افزایش خواهد یافت.
قدمی اضافه کرد: آمارها نشان میدهد اگر ایران بخواهد تولید گاز را ارتقا بخشد باید تا ۱۰ سال آینده علاوه بر پاسخ به نیاز گازی خود، به صادرات در این زمینه بیاندیشد که این امر نیازمند سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیارد دلاری است، بنابراین در صورت انجام این کار تا ۱۰ سال آینده میتواند تولید گاز خود را به دو برابر افزایش دهد تا علاوه بر تامین نیاز گازی خود، بازارهای جهانی را نیز در دست بگیرد.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه منافع کشور روسیه منافاتی با گسترش ایران در بازارهای جهانی در حوزه گاز ندارد، تصریح کرد: اگر ایران بخواهد در این حوزه سرمایهگذاری کند روسیه مانع این امر از سوی ایران نخواهد شد، زیرا اکنون ۴۰ درصد بازار اروپا در دست روسیه است و ظرفیتهای دیگری وجود دارد که میتوان برای صادر کردن گاز بر آنها تمرکز کرد.
وی افزود: کشورهایی از جمله هند و پاکستان نیاز به حجم بالایی از گاز دارند، به طور مثال طبق برآوردهای انجام شده تا سال ۲۰۳۰ میزان نیاز گاز کشور هند به دو برابر وضع موجود خواهد رسید، از طرفی روسیه دیگر نخواهد توانست به این بازارها ورود پیدا کند، زیرا از لحاظ اقتصادی با مشکل مواجه میشود، بنابراین اگر ایران بر این حوزه متمرکز کند میتواند صادرات خود را افزایش دهد.
مدرس علوم اقتصاد در دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد در پایان با اشاره به اینکه ظرفیت تولید کشور در بحث نفت بالا نیست، خاطرنشان کرد: در این زمینه کشور، ناتوان نیست و این امر در بحث گاز نیز صادق است، بنابراین اگر ایران بتواند زیرساختها را افزایش دهد، میتواند به عنوان بازیگر قدرتمند ورود پیدا کند، از طرفی باتوجه به ظرفیتهای فعلی اقتصاد کشور در حوزه تولید گاز، امکان تامین گاز اتحادیه اروپا برای ایران وجود ندارد و در بلندمدت مشروط بر سرمایهگذاریهای مختلف اقتصادی، زیرساختی میتوانیم گاز را به اروپا و کشورهای همسایه صادر کنیم.
0123 قالیشویی محدوده بلوار اردستانی ۴۴۹۶۴۰۷۷